Wagashi class for Japanese language school

菓子遍路 一哲の和菓子教室
Wagashi class by Ittetsu, wagashi artisan in Tokyo

初めて和菓子教室のサポートを体験。
今回は、墨田区の日本語学校の生徒さん80名弱です。


Today, I supported my master's outside wagashi class for the first time.
The participants were approximately 80 students from a Japanese language school.

墨田区の施設を借りての開催。
広い和室にたくさんの方たち。
先生も少し緊張気味でした。
The venue was Sumida district property's spacious Japanese room with tatami.
Bunch of people attended. My master was also a bit nervous.

参加者は主に、ベトナム8割、ネパール、スリランカからの学生さん。
日本の大学進学を目指している比較的若い世代の方々だそうです。
Participants were mainly 80% Vietnamese, Nepali, and Sri Lanka.
They are learning Japanese to enter Japanese universities.



まずは和菓子の歴史についてレクチャー。
みなさん結構日本語をしっかり理解していてリアクションも素晴らしい。
Firstly, it was a lecture about history of Wagashi.
Their reaction to his talk was brilliant, and they understood the history well.


次は前に集めてデモンストレーション。
まずはバラを、そして次にアジサイを作ります。
And next was demonstration of how to create nerikiri.
First was Rose, Second was Hydrangea.


皆ビデオを撮ったり、真剣に聞いており、一つ出来上がるたびに歓声があがりました。
Everyone listened his explanation carefully and took videos, and got impressed when the ingredients became creation.


これがこの日作ったバラとアジサイ
Today's creation: Rose & Hydrangea


あじさいは、一斉に前で、ふるいを使って実施。
Hydrangea was created with a tool, thus, there were a place in front.


あじさい製作シーン2


みなさん笑顔で作っているのがとても印象的でした。
It was very impressive that everyone looked enjoying the time.


おわりの話
職人の世界も厳しいですが、みなさんもこれからいろいろなことがあると思いますが頑張ってください!
The world of wagashi artisan is very tough, though, it could work to any industry or work.
Good luck on our endeavor in Japan.


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